Suomen elintarvike- ja ruokapalvelualan rakenne, kilpailullisuus ja taloudellinen suorituskyky
Karikallio, Hanna (2006-11-02)
Karikallio, Hanna
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
02.11.2006
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:951-561-656-7
https://urn.fi/URN:ISBN:951-561-656-7
Tiivistelmä
Tutkimuksessa tarkastellaan Suomen elintarvike- ja ruokapalvelualojen kehitystä vuosina 1994-2003. Tutkimuksessa kuvataan toimialojen rakennetta sekä alojen kehitykseen keskeisesti vaikuttaneita tekijöitä viimeisen 10 vuoden aikana. Rahoituksen tunnusluvuilla kuvataan kannattavuuden, vakavaraisuuden ja tehokkuuden kehitystä. Tutkimuksessa mitataan lisäksi Herfindahl-Hirschman-indeksillä toimialan keskittyneisyyttä sekä Lerner-indeksillä alan suorituskykyä. Kyseisten mittareiden perusteella voidaan tehdä johtopäätöksiä toimialan kilpailullisuudesta. Tutkimuksen mukaan Suomen elintarviketeollisuuden kannattavuus ja vakavaraisuus ovat kehittyneet myönteisesti tarkasteltavana ajanjaksona. Ala on kilpailullinen joskin eri alatoimialat poikkeavat jopa huomattavasti toisistaan. Rahoituksen tunnusluvuilla mitattuna kaupan alalla menee Suomessa hyvin. Korkeista keskittyneisyysluvuista huolimatta alalla on myös kilpailua. Ruokapalvelut on tarkasteltavista toimialoista kilpailullisin mitattuna sekä Herfindahl-Hirschman-indeksillä että Lerner-indeksillä. Alan keskimääräisessä kannattavuudessa ei ole tapahtunut näkyviä muutoksia vuosina 1994-2003.
Tutkimusteema
Economic growth, Taloudellinen kasvu, Taxation and Social Transfers, Julkisen talouden rahoitus ja tulonsiirrot
Avainsanat
toimiala, rahoitus, kilpailullisuus