15–16 åriga elevers upplevelser av vegetarisk mat i skolan
Seppi, Miia (2022)
Seppi, Miia
2022
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022111165430
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2022111165430
Tiivistelmä
I och med en ökad befolkingsmängd behöver vi producera större mängd mat samtidigt som vi behöver bedriva hela livsmedelskedjan utan att öka på miljöns belastning. Att förändra hur vi producerar och konsumerar mat är en nödvändighet för en naturpositiv och koldioxidneutral framtid. Forskning visar att den vegetariska kosten har stora fördelar för hälsan, välmåendet och den miljö vi alla delar på. För att öka konsumtionen av växtbaserad mat behöver vi få en förståelse över hur människor resonerar vid matval. Genom att undersöka elevernas upplevelser av den vegetariska skolmaten kan man öka förståelsen för elevernas önskemål och matpreferenser. Skolbespisningen, skolan och hemmen får en bättre insyn i elevernas tankesätt och på så vis kan de använda sig av rätta verktyg för att introducera den vegetariska maten på ett lockande sätt för eleverna.
Syftet med denna avhandling är att ta reda på finlandssvenska Österbottniska elevers upplevelser av vegetarisk mat i skolan men även att ta reda på vad som påverkat elevernas syn på den vegetariska kosten. Utifrån syfte med avhandlingen har följande forskningsfrågor utformats:
1. Hur upplever finlandssvenska elever i Österbotten den vegetariska maten i skolan?
2. Vilka orsaker har bidragit till elevernas upplevelser av den vegetariska maten?
För att besvara ovannämnda forskningsfrågor har nio ungdomar i ålder 15–17 år intervjuats från tre olika skolor i Österbotten. Som forskningsansats valdes fenomenologi eftersom syftet var att undersöka mänskliga erfarenheter. Efter att intervjuerna transkriberades gjordes analysen med hjälp av en innehållsanalys.
Utifrån informanternas svar har analyserats att det var stora variationer kring informanternas svar. Av sammanlagt nio informanter var fyra positivt inställda mot den vegetariska skolmaten medan fyra var negativt inställda. Den nionde informanten var tudelad. Det var främst smak och utseende som påverkade informanternas upplevelser av den vegetariska skolmaten. Vad som påverkat elevernas upplevelser av den vegetariska maten var främst omgivningen, tidigare erfarenheter och matpreferenser.
Syftet med denna avhandling är att ta reda på finlandssvenska Österbottniska elevers upplevelser av vegetarisk mat i skolan men även att ta reda på vad som påverkat elevernas syn på den vegetariska kosten. Utifrån syfte med avhandlingen har följande forskningsfrågor utformats:
1. Hur upplever finlandssvenska elever i Österbotten den vegetariska maten i skolan?
2. Vilka orsaker har bidragit till elevernas upplevelser av den vegetariska maten?
För att besvara ovannämnda forskningsfrågor har nio ungdomar i ålder 15–17 år intervjuats från tre olika skolor i Österbotten. Som forskningsansats valdes fenomenologi eftersom syftet var att undersöka mänskliga erfarenheter. Efter att intervjuerna transkriberades gjordes analysen med hjälp av en innehållsanalys.
Utifrån informanternas svar har analyserats att det var stora variationer kring informanternas svar. Av sammanlagt nio informanter var fyra positivt inställda mot den vegetariska skolmaten medan fyra var negativt inställda. Den nionde informanten var tudelad. Det var främst smak och utseende som påverkade informanternas upplevelser av den vegetariska skolmaten. Vad som påverkat elevernas upplevelser av den vegetariska maten var främst omgivningen, tidigare erfarenheter och matpreferenser.
Kokoelmat
- 516 Kasvatustieteet [528]