Mat och tecknade serier : Från bild till bord
Wikström, Ronny (2021)
Wikström, Ronny
2021
All rights reserved. This publication is copyrighted. You may download, display and print it for Your own personal use. Commercial use is prohibited.
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021061738283
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2021061738283
Tiivistelmä
Syftet med den här avhandlingen är att ge en allmän överblick över hur tecknade serier kan användas inom forskningen i huslig ekonomi.
De forskningsfrågor som ställs är följande:
1. Vilken betydelse har maten i tecknade serier?
2. Vilken tematik har maten i de tecknade serier som studeras?
3. Hur presenterar författaren tematiken för läsaren?
Avhandlingen innehåller textanalys och bildanalys specifikt inom ramarna för forskning kring tecknade serier.
För att inte analysen blir för omfattande används tematiskanalys för att ta upp specifika aspekter hos de tecknade serier som utnyttjas.
De tre tecknade serier som analyseras mera omfattande är: Hungry Henrietta, Chew och Oishinbo.
Den tematiska analysen av dessa tre tecknade serier innefattar matens betydelse i de tecknade serierna.
Hur stort utrymme har maten i berättelserna i förhållande till det större narrativet? Vilken tematik maten har i de tecknade serier som används? Detta handlar om egna tolkningar kring vad författaren har att säga om maten, eller om hen har någonting att säga om ämnet. Hur presenterar författaren maten för läsaren? Det vill säga hur mycket utrymme får mat och livsmedel på sidorna eller exempelvis om maten är i bak- eller förgrunden.
Resultatet blev att trots att de tre tecknade serier som analyserades mer ingående i avhandlingen var väldigt olika varandra vad gällde innehåll, stil och syfte, fanns det gemensamma nämnare i dem som skapade ett mönster i hur maten presenterades. Mat och matlagning ingår i alla människokulturer och de formar tolkningarna runt maten.
Genom användningen av tecknade serier kan forskare få en kontext för maten och annan forskning på samma sätt som från ett annat litterärt verk eller en film. Det finns väldigt få ämnen som inte kan presenteras igenom tecknade serier.
De forskningsfrågor som ställs är följande:
1. Vilken betydelse har maten i tecknade serier?
2. Vilken tematik har maten i de tecknade serier som studeras?
3. Hur presenterar författaren tematiken för läsaren?
Avhandlingen innehåller textanalys och bildanalys specifikt inom ramarna för forskning kring tecknade serier.
För att inte analysen blir för omfattande används tematiskanalys för att ta upp specifika aspekter hos de tecknade serier som utnyttjas.
De tre tecknade serier som analyseras mera omfattande är: Hungry Henrietta, Chew och Oishinbo.
Den tematiska analysen av dessa tre tecknade serier innefattar matens betydelse i de tecknade serierna.
Hur stort utrymme har maten i berättelserna i förhållande till det större narrativet? Vilken tematik maten har i de tecknade serier som används? Detta handlar om egna tolkningar kring vad författaren har att säga om maten, eller om hen har någonting att säga om ämnet. Hur presenterar författaren maten för läsaren? Det vill säga hur mycket utrymme får mat och livsmedel på sidorna eller exempelvis om maten är i bak- eller förgrunden.
Resultatet blev att trots att de tre tecknade serier som analyserades mer ingående i avhandlingen var väldigt olika varandra vad gällde innehåll, stil och syfte, fanns det gemensamma nämnare i dem som skapade ett mönster i hur maten presenterades. Mat och matlagning ingår i alla människokulturer och de formar tolkningarna runt maten.
Genom användningen av tecknade serier kan forskare få en kontext för maten och annan forskning på samma sätt som från ett annat litterärt verk eller en film. Det finns väldigt få ämnen som inte kan presenteras igenom tecknade serier.
Kokoelmat
- 516 Kasvatustieteet [534]