Ravintoloiden arvonlisäveroalennuksen hintavaikutukset
Kosonen, Tuomas; Harju, Jarkko (2010-11-24)
Kosonen, Tuomas
Harju, Jarkko
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
24.11.2010
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-561-946-4
https://urn.fi/URN:ISBN:978-951-561-946-4
Tiivistelmä
Tässä tutkimuksessa arvioidaan ravintoloiden arvonlisäverokannan alentamisen vaikutuksia ravintolapalveluiden hintoihin. Arvonlisäveroa alennettiin heinäkuun 2010 alusta lähtien 22 prosentista 13 prosenttiin. Tutkimuksessa hyödynnetään satunnaistettua otosta ravintolapalveluiden ja hotellien hinnoista. Suomen ravintolapalvelujen hintoja vertaillaan Viron ravintolapalveluiden ja Suomen hotellien hintoihin ennen ja jälkeen heinäkuun alun veronmuutoksen. Tulosten perusteella arvonlisäveron alennuksesta keskimäärin kolmasosa näkyi alentuneina hintoina. Kuitenkin ravintolat, joissa myydään enemmän ravintola-annoksia, alensivat hintojaan keskimääräistä enemmän.
Tutkimusteema
Taxation, Verotus, Taxation and Social Transfers, Julkisen talouden rahoitus ja tulonsiirrot
Avainsanat
arvonlisävero, ravintolat
Kokoelmat
- VATT Muistiot [93]