Elintarvikkeiden ja ruokapalveluiden arvonlisäverotus EU:ssa ja Suomessa
Rauhanen, Timo; Peltoniemi, Ari (2006-06-01)
Rauhanen, Timo
Peltoniemi, Ari
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
01.06.2006
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:ISBN:951-561-630-1
https://urn.fi/URN:ISBN:951-561-630-1
Tiivistelmä
Suomen elintarvikkeiden arvonlisäverokanta (17 %) on EU25-maiden viidenneksi korkein. Kaikki EU-maat voivat halutessaan soveltaa elintarvikkeisiin alennettua verokantaa. Suomessa ruokatarjoilun verokanta on 22 prosenttia eikä sitä nykylainsäädännön mukaan voida alentaa. Tuoreen suomalaisarvion mukaan pääosa arvonlisäveron muutoksesta siirtyy hintoihin. Veronalennuksen ja -korotuksen hintavaikutukset eivät kuitenkaan ole symmetrisiä. Elintarvikkeiden kysynnän hintajousto on matala, ja siksi alv-kannan alentamisen työllisyysvaikutukset olisivat vähäisiä.
Tutkimusteema
Labour market, Työmarkkinat, Taxation, Verotus, Taxation and Social Transfers, Julkisen talouden rahoitus ja tulonsiirrot
Avainsanat
Arvonlisäverotus, elintarvikkeet, ruokapalvelut