Aikuiskoulutus Suomessa ja muualla Euroopassa
Rahikainen, Marjatta (1999-01-01)
Rahikainen, Marjatta
Valtion taloudellinen tutkimuskeskus VATT
01.01.1999
All rights reserved
Julkaisun pysyvä osoite on
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018042619114
https://urn.fi/URN:NBN:fi-fe2018042619114
Tiivistelmä
Tässä selvityksessä kartoitetaan tutkimuskirjallisuuden ja indikaattoreiden pohjalta aikuiskoulutuksen kehitystä 1990-luvulla. Aikuiskoulutuksen tavoitteita tarkastellaan pääasiassa OECD:n näkemyksiin perustuen. Tutkimuskirjallisuudessa on esitetty toisistaan poikkeavia käsityksiä siitä, missä määrin tavoitteita on saavutettu ja miten tuottavaa aikuiskoulutus on ollut yritysten, koulutukseen osallistujien tai yhteiskunnan kannalta. Jokseenkin yksimielisiä ollaan kuitenkin siitä, että aikuiskoulutuksen laajeneminen ei ole merkittävästi vähentänyt koulutuksen kasautumista, joskin aikuiskoulutus jakautuu pohjoismaissa tasaisemmin kuin OECD-maissa keskimäärin. Aikuiskoulutuksen laajeneminen on tapahtunut ennen muuta etäopetuksen tai sen muunnelmien muodossa. Huolimatta kustannuksia säästävistä koulutusinnovaatioista arvioidaan elinikäisen oppimisen toteuttamisen tulevan erittäin kalliiksi, ja kehitteillä on erilaisia malleja kustannusten jakamiseksi tarkoituksenmukaisella tavalla eri osapuolten kesken. Aikuiskoulutus on suurten muutospaineiden alla ja sen tulevaisuuteen liittyy monia avoimia kysymyksiä.
Tutkimusteema
Economic growth, Taloudellinen kasvu, International comparisons, Kansainväliset vertailut, Labour market, Työmarkkinat, Public services, Julkiset palvelut, Effectiveness of public services, Julkisten palvelujen vaikuttavuus
JEL
F000 - International Economics: General, H410 - Public Goods, I210 - Analysis of Education, J240 - Human Capital; Skills; Occupational Choice; Labor Productivity (Formal Training Programs; On-the-Job Training), O150 - Economic Development: Human Resources; Human Development; Income Distribution; Migration (nutrition, health, education, fertility, household structure and formation, labor markets)
Avainsanat
aikuiskoulutus, tulokset, osallistuminen, elinikäinen oppiminen