Avauspuheeseen vastasi eduskunnan puolesta puhemies Kekkonen lausuen:

Kunnioitettu Herra Tasavallan Presidentti!

Kolme viiikkoa sitten suoritti Suomen kansa laissa määrätyt valtiolliset vaalit, jo toiset sotien jälkeen. Kun me nyt näissä vaaleissa valittuna eduskuntana olemme kokoontuneet aloittaaksemme valtiosäännön mukaisen tehtävämme valtiovallan käyttäjänä, on meille ollut hyödyllistä ja rohkaisevaa kuulla se arviointi, jonka Te, Herra Tasavallan Presidentti, puheessanne esititte maan asioiden kehityksestä viime vuosien aikana. Jos palautamme mieleemme ne olosuhteet, jotka vallitsivat maassa, kun edellinen eduskunta keväällä 1945 aloitti työskentelynsä, niin voimme todeta, kuinka suuressa määrin ne olivat toisenlaiset kuin nyt. Niin hyvin poliittiset kuin taloudellisetkin vaikeudet kuvastelivat silloin monen mielessä ylivoimaisina. Tällä kertaa, kolme vuotta myöhemmin, me voimme tyydytyksellä todeta olojemme näkyväisen paranemisen. Se ei tosin ole tapahtunut minkään suoraviivaisen nousun merkeissä, mutta saavutetut tulokset osoittavat, että suomalaisten naisten ja miesten uutteralla työllä on sodan pahimmat vauriot jo voitu korjata. Talouselämämme kaikinpuolinen paraneminen ei kuitenkaan ole pysyvää latua, ellei aivan viipymättä toteuteta rahanarvon vakauttamista ja valtion raha-asiain saattamista tasapainoon, kuten Te, Herra Presidentti, puheessanne totesitte. Ne tehtävät tulevat vaatimaan eduskunnalta harkitsevaa päättäväisyyttä ja kokonaisuuden edun huomioonottamista.

Erittäin suurta tyydytystä tuottaa meille tietoisuus siitä, että maamme kansainvälinen asema on kuluneiden kolmen vuoden aikana vakiintunut. Sen järkevän maan etuja parhaalla tavalla palvelevan ulkopolitiikan ansiosta, jonka päättäväinen johtaja Te, Herra Presidentti, olette ollut, on luotu luottamukselliset suhteet Neuvostoliittoon. Kun Te, Herra Presidentti, puheessanne korostitte, että tehtyihin sopimuksiin perustuvaa Suomen ja Neuvostoliiton välisen hyvän naapuruuden politiikkaa on myös tulevaisuudessa järkähtämättä noudatettava, on tämän lausuntonne takana yhtenäinen suomalainen kansalaismielipide.

Mutta kun me mielihyvin toteamme, että olosuhteet maassa ovat viime vuosien aikana ilahduttavassa määrässä parantuneet, ei se suinkaan merkitse sitä, että me emme avoimesti näkisi edessämme olevia vaaroja ja vaikeuksia. Te, Herra Presidentti, viittasitte niihin puheessanne kuvaamalla sitä huolestuneisuutta, minkä kiristyvä maailmantilanne kansalaisten mieliin nostaa. Tällaisina aikoina pienen kansan parissa on valtiollisen toiminnan lähtökohtana pidettävä sitä käsitystä, että mitä korkeammalle erimielisyyksien aallot lyövät maailmalla, sitä tähdellisempää, sitä välttämättömämpää on korostaa, kuten Te, Herra Presidentti, puheessanne teitte, keskinäisen yhteisymmärryksen ja sovinnollisen mielen tärkeyttä kansalaisten ja kansalaisryhmien välisissä suhteissa. Vapaa demokraattinen valtiojärjestyksemme luo onnistuneet puitteet maan yhteistä etua edistävän sovintopolitiikan käytännölliselle harjoittamiselle. Sen menestymisestä saattaa koko kansallinen olemassaolomme riippua.

Tasavallan Herra Presidentti! - Samalla kuin pyydän esittää Teille, Herra Presidentti, kunnioittavat kiitokset niistä ajatusrikkaista sanoista, joilla olette lausunut vaalien jälkeen ensimmäisille valtiopäiville kokoontuneen eduskunnan tervetulleeksi aloittamaan työnsä, on minulla kunnia eduskunnan puolesta tervehtiä Teitä, Herra Tasavallan Presidentti.